7 March 2024, 15.00-17.00 (Bucharest time)
Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la masa rotundă Pamânteni din țări străine. Imigranți balcanici în Țările Române în epoca prefanariotă, plecând de la cartea Lidiei Cotovanu, Émigrer en terre valaque. Estimation quantitative et qualitative d’une mobilité géographique de longue durée (Ed. Istros, Brăila, 2022), cu participarea autoarei.
Moderatoare:
Constanța VINTILĂ, Cercetătoare, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” – Academia Română
Participanți:
Lidia COTOVANU, Cercetătoare, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” – Academia Română
Marian COMAN, Cercetător, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” – Academia Română / Conferențiar, Universitatea din București
Ovidiu OLAR, Cercetător, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” – Academia Română
Maria PAKUCS, Cercetătoare, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” – Academia Română
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/85669510165?pwd=YnBhbFN3QVJieElmM0FzQ1F4aDlmZz09
Meeting ID: 856 6951 0165
Passcode: 506719
*
De unde și de ce vin „străinii” în Țările Române? Pe de o parte, pentru că Țările Române erau un teren de oportunitate socio-politică și economică. Pe de alta, însă, pentru că „străinii” erau o necesitate. Înainte de a trata despre orice alt aspect legat de interacțiunea cu „străinii”, din punctul de vedere al comportamentelor identitare, se cuvine să identificăm părțile implicate. Cartea supusă discuției propune o estimare cantitativă și calitativă a prezenței elementului alogen în peisajul socio-politic și economic valah și moldav. Abordarea calitativă se referă la spațiul de origine al migranților și la domeniile lor de activitate. Estimarea cantitativă vizează domeniilie de activitate preferate ale alogenilor, scopul fiind de a arăta, cu cifre orientative, că specializarea acestora într-un domeniu sau altul venea să răspundă penuriei de competențe specifice în spațiul social de instalare. În ansamblu, se poate spune că alogenii și descendenții lor au constituit un element structurant a ceea ce s-a modelat în timp ca românitate la nivel de discurs și de realități socio-culturale obiective.