Pe 20 septembrie 2024, Valeska BOPP-FILIMONOV, Junior Professor, Friedrich Schiller University Jena, Germania, a vorbit la NEC despre ‘What is Life? And Which Life Counts? Light and Dark Sides of Empathy in Romanian Literature around 1907’
„Cercetarea mea se concentrează pe empatie în literatura română. Dezbaterile recente, cum ar fi controversa privind critica lui Valeriu Nicolae la cartea lui Bogdan-Alexandru Stănescu Kaspar Hauser, arată răspunsurile împărțite cu privire la rasism și sensibilitate în literatură. În timp ce Nicolae evidențiază rasismul, alte probleme, cum ar fi tratamentul femeilor și al animalelor, rămân (încă) trecute cu vederea. Cu toate acestea, majoritatea comentatorilor apără libertatea literaturii împotriva unor astfel de preocupări.
Eu mă concentrez asupra textelor din jurul anului 1907. Pentru mine, răscoala țăranilor români, cu numărul său nedocumentat de morți, a ridicat problema valorii vieții umane și non-umane. Bazându-mă pe conceptul lui Ottmar Ette de literatură ca depozitar al „cunoașterii vieții” (Lebenswissen) și pe studiile lui Fritz Breithaupt privind empatia, explorez modul în care literatura reflectă problemele etice și analizez includerea sau excluderea „celuilalt” în empatie. Argumentul meu este că perioada de dinainte de Primul Război Mondial – cu răscoala drept un factor accelerator – a fost o perioadă extrem de sensibilă, conținând o mare varietate de schițe ficționale care reflectă condiția umană și viața creaturilor. Cercetările mele permit noi interpretări ale operelor canonice scrise în această perioadă, dar invită și la lecturi eco-critice și antropocentrice ale textelor contemporane”.